Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Sjöjungfrur, teologer och djuphavsmarulkar

Känner fortfarande av måndagens resa i kroppen, tanken och hsp-själen... sov halva eftermiddagen och fick sedan två samtal som gav anledning till eftertänksamhet och tacksamhet över att livet ändå är rätt så vänligt mot mig.

Har haft en jobbig natt med en uppgörelse med det förflutna men det är så skönt och befriande efteråt.

Per börjar bli mindre sjuk och Alma kommer lycklig hem från sitt dagis... idag med en fantastisk illustration på hur det kan se ut där havet är djuuupt.

Djuphavsmarulkar är just nu ett hett samtalsämne, tillsammans med lindansöser, smurfar och dumheter som jag och Per gjorde när vi var små... Själv brottas jag med teologins storheter, möjligheter och utmaningar och jag tänker att det finns en viss lycka i att studera något som inte styrs av världsliga lagar, regler och farbröder som bestämt hur man ska gå till väga för att skaffa sig kunskap. Här handlar det om att kasta sig ut på djupt vatten, lita på att syret (den heliga Anden) bubblar i mina ådror och räcker för all framtid, våga följa rösten som kallar mig vidare och inse att allt jag trott mig veta om Gud eventuellt kan stämma, men mer troligt är att Gud är så oändligt mycket mer än jag någonsin kan greppa.

Per och jag har sett Muslimernas och judarnas gemensamma historia, på svt play de sista kvällarna. Det väcker tankar och drömmar om någon sorts utopia som liknar himlen, men aldrig kan uppnås så länge människor styrs av det vidriga maktbegäret som vi inte är varelser kapabla att handskas med. Det finns så många tillfällen som spårat ur därför att människor trott sig göra "rätt" saker, utan att fråga dem de berör, sätta sig in i kontexten de agerar i och över, eller att bry sig om konsekvenserna för deras agerande, tyckande och låtande.

Vad gäller teologi så har jag också trott mig veta hur min Gud är, och jag tror fortfarande att han är mycket av det jag alltid trott, men Gud är större än så. Så fort någon tror sig ha fått fatt i "sanningen" så ska man peta in Gud i en liten praktisk box där man vet var man har honom. Det är att pyttifiera något som är fullständigt omöjligt att pyttifiera.

Jag inser att teologin som sådan är så oändligt mycket mindre än det som den försöker presentera, förklara och skapa större insikt om. Insikten kommer med vissheten om att det inte är teologen som bestämmer färdriktning... Så många har genom åren försökt styra upp religioner/teologier och visioner - det enda jag önskar är att Guds vilja får ske, med mig, med mina studier, med mitt liv och i det land och på den jord jag lever, med alla de människor som finns här. Det finns säkert massa människor som tycker att jag är en velebötta och knasboll för att jag tänker och tror som jag gör, och tyvärr finns det människor som jag tyvärr också tänker så om. Jag önskar det var annorlunda...

 

 

Onsdagen den 24 september 2014 kl. 21:33

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Kommentarer

 

Skriv ett meddelande

Namn
(obligatorisk):
URL
(hemsida/blogg):
E-post
(visas ej):
Meddelande:

 

 
nil

 

Kategorier

Allmänt

Betraktelser/reflektioner

HSP

Predikningar

Återbruk

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.