Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Predikan Andra Advent 2015

Predikan den andre advent i Råslätts kyrka.

Söndagens texter:

GT: Jesaja 35:1-10

NT: Jakobsbrevet 5:7-11

Matteusevangeliet 13:31-34

 

Ni fick ett solrosfrö när ni kom in här i kyrkan idag, ett frö liknande det som Jesus talar om när han beskriver Himmelriket.
I våras bestämde jag mig för att göra en ny rabatt. Jag grävde, luckrade och lade dit kantstenar för att hålla isär rabatt och gräsmatta. Medan jag låg där med händerna i jorden såg jag ett solrosfrö bredvid mitt lillfinger. Hur kom det dit? Det måste vara en fågel som flugit dit med det från fågelbordet en bit bort. Under några år har jag försökt plantera solrosor och kämpat för att få dem att växa, inte lönt - solrosor växer bara inte i min trädgård. Därför tittade jag på det torra lilla fröet och tänkte – ja, ja, det blir inget med dig för det har det minsann inte blivit av de köpta solrosfröerna som jag planterat… Fröet fick ligga kvar i jorden och jag planterade en nyinköpt perenn ovanpå. Ni kan ju gissa vad som hände – fröet tog sig!!! Trots att det var ett fågelsolrosfrö så tog det sig! Nåja – tänkte jag – det kommer aldrig överleva i den här jorden i alla fall, och perennen var stark och frisk. Jag lämnade grodden, tiden gick och solrosen växte och växte och växte. Jag blev lite irriterad eftersom min planterade och dyra perenn inte såg lika lycklig ut som solrosen - så jag var helt enkelt tvungen att flytta perennen. Solrosen växte glatt vidare, stammen blev tjockare och tjockare och jag förundrades lite över hur allt kunde komma ur det där lilla fröet som jag dömt ut. När den växt mig över huvudet och bladen susade i vinden började knoppen slå ut – och där stod snart en stark växt med minst 10 cm tjock stam, gröna blad och en gul blomma så lysande vacker. Jag hade fått min älskade solros, det som jag hade trott var en omöjlighet blev möjligt och sant. Lyckan var total. Kruxet var ju att den växte så infernaliskt! Den puttade bort mina kantstenar och bredde ut sina rötter så alla gränser som jag kämpat för att skapa, sprängdes bort av dess växtkraft. Ett ordspråk som jag älskat sedan jag var liten slog mig..

Inget är omöjligt – förrän det är bevisat att det är omöjligt, och till och med då

är det omöjliga bara omöjligt än så länge---

Jag tänker att solrosfröet kan låta oss ana något om vad himmelriket är, hur det kan tänkas bete sig och var det kan dyka upp.
Himmelriket är Guds rike, det rike som beskrivs i Jesaja idag, ett rike där allt omöjligt blir möjligt, alla plågor, all sjukdom och ondska är borta, torrt och kargt land har förvandlats till grönskande skönhet, en plats där alla människor dansar och jublar av fröjd och glädje. Vi kan omöjligt föreställa oss himmelriket, vi kan inte med säkerhet bevisa att det finns. Men vi är lovade att få komma dit, precis som rövaren på korset är vi lovade en plats där. Jag vet inte hur det är med dig, men jag längtar efter att få uppleva det.

Men Guds rike finns också här på jorden, det kom hit i form av en oäkting som föddes i ett stall, ett uthus. Om du och jag gått förbi det där uthuset och en skabbig herde berättat: att där inne föddes en bit av himmelriket – vad hade vi tänkt? hade vi trott på det eller tänkt att den där snubben är nog inte helt frisk…
Himmelriket kommer där vi minst av allt väntar det. Och det kom till jorden som ett hjälplöst barn – helt beroende av medmänniskor och Gud för att överleva. Snart kommer vi få fira denna märklighet, himmelriket på jorden, som stannade kvar i var och en som tror på Jesus och gör hans vilja, och alltså är här även idag. En bit av himmelriket

När Jesus blivit vuxen kämpar han för att få människor och oss att ana vad himmelriket är. Genom otaliga liknelser/berättelser berättar han om Guds rike, om livet som t.ex. föds ur något så oansenligt som ett litet torrt frö. Jag ratade fröet som fåglarna flugit dit, jag ratade jorden som det låg i och försökte fåfängt skapa mig ett eget inköpt litet paradis – men naturen, Gud och solrosfröet ville annat: de ville ge mig en glimt av himmelriket.

Tänk om det är så att vi ofta ratar himmelriket här på jorden för att vi har andra och bättre idéer? Tänk om vi bortser från människors egen växtkraft för att vi inte tror på det omöjliga? Tänk om det är så illa att himmelriket här på jorden ibland begränsas av oss?
Tillbaka till ordspråket:
Inget är omöjligt, förrän det är bevisat att det är omöjligt, och till och med då är det omöjliga bara omöjligt än så länge, eller tills Gud vill något annat.

Jesu liv här på jorden är en förebild för hur vi ska leva våra liv. Hur vi ska tänka, vara och agera. Guds kärlek är himmelrikets surdegskraft som tränger in överallt och genomsyrar allt den kommer åt. Om du ber att Guds vilja ska ske i ditt liv, ber om öppnade ögon så att vi kan se det omöjligas möjlighet och tror på Guds förmåga att göra det omöjliga möjligt så får du se upp, för överallt, närsomhelst och hur som helst, t.ex. ur det minsta, gråaste, mest oansenliga och hopplöst omöjliga, kan det växa fram en solros eller ett himmelrike.

Låt Jesus älska dig och ge honom din kärlek och tillit, älska dina medmänniskor och dig själv, så kommer du ana himmelriket här på jorden och en gång få uppleva Guds rike så som det verkligen är.
Och jag är övertygad om att om Gud vill att Hans rike ska börja växa redan idag, här och nu – uj vad det kommer att växa!

 

 

Tack Gud för himmelrikets oändliga möjligheter, tack för att vi har fått erbjudandet att bo där tillsammans med dig. Tack Jesus för att du tog med en bit av himmelriket hit till jorden så att vi kan få en aning av det som väntar. Hjälp oss helig Ande så att vi kan få upptäcka, vårda och ta vara på det himmelrike som finns redan här på jorden. Gud, hjälp oss att spränga de gränser som binder oss och verkligheten så att ditt rike kan få växa. I Jesu Kristi namn. Amen.
 

 

 

Lördagen den 5 december 2015 kl. 22:42

Predikningar | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Kommentarer

 

Skriv ett meddelande

Namn
(obligatorisk):
URL
(hemsida/blogg):
E-post
(visas ej):
Meddelande:

 

 
nil

 

Kategorier

Allmänt

Betraktelser/reflektioner

HSP

Predikningar

Återbruk

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.