Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

sexagesima - predikan

Aktuella texter:

Jer 23:23-29

Hebr 4:12-13

Joh 6:60-69

 

Ord, det finns så många ord.
Det finns så många olika sorters ord: Hej, bebis, blöja, konfirmand, läger, gudstjänstfirare, stå-sitt-sjung, väder, fika. En del ord kan beskriva, förklara, avslöja, bygga, rasera, kränka, förlåta, skada, stärka, övertyga. Somliga ord kan vara genomtänkta eller impulsiva, sanna eller falska. Andra ord kan skapa en bild av en bra, ödmjuk, klok eller usel, skrytsam, annorlunda människa.
Dagens texter handlar just om ord. Jesus har precis talat om sig själv med ord som får några av lärjungar att ifrågasätta hans förstånd – de anser att Jesu ord är outhärdliga, orimliga och omöjliga att tro på. De väljer att lämna Jesus – hans ord blir bara för mycket.
Men de tolv lärjungarna som står Jesus närmast blir kvar hos honom, och vi som sitter här idag har möjlighet att göra samma val. Så vad är det då för något som de och vi har att ta ställning till?
Jesus säger att han är Guds son, att han är vägen, sanningen och livet, att han ska dö och uppstå igen. Genom hela Bibeln går en röd tråd som vill mig väl, en önskan från Gud att vilja ha med mig att göra. Sedan Bibeln sammanställdes så har människor över hela jorden gripit tag i bibelord som hjälpt dem överleva livets berg- och dalbana. Vi kan läsa berättelser som handlar om livet och som visar att vi aldrig är ensamma eller först ut med att råka ut för saker och ting. Livet finns återspeglat i Bibelns alla ord. Själva orden är levande och verksamma – de gör något med oss när vi läser och funderar över dem.
Jag tänker att Gud inspirerat de människor som en gång skrev orden i Bibeln och när vi läser dem med öppet hjärta så ger den heliga Ande orden liv. Därför kan vissa bibelord drabba oss långt ner i hjärteroten, ge tröst, trygghet och mod att leva vidare.
Berättelsen om när slavarna blir fria och får lämna Egypten är en bild av vad Gud vill göra med oss: befria oss och leda oss genom livet. Alla de liknelser som Jesus berättade går att överföra till våra liv här idag – vi måste modernisera språket lite men sedan är det fritt fram. Allt det som Jesus gjorde gällde då och det gäller nu. Jesus lutade sig ofta på gamla testamentets texter genom sitt liv och vi får göra samma sak med hela Bibeln.
För snart 20 år sedan var jag med och gömde en flyktingkvinna och hennes två pojkar. Efter ett drygt år var det dags för att få besked om de fick stanna eller inte. På morgonen tog Rosanna sin Bibel och slog upp den och fann psaltaren 132: Detta är min viloplats till evig tid, här skall jag bo…. Hon kom leende ut till mig i köket och sa: Nu vet jag Maria, att vi ska få stanna i Sverige – och hon fick rätt.
Tillbaka till den text vi nyss läste: där står att Guds ord är skarpare än ett tveeggat svärd. Jag har alltid haft svårt med jämförelsen mellan Guds ord och ett svärd som är vasst på båda sidor. Det är alldeles för mycket blod, död, sorg och smärta förknippat med svärd – men det har några fördelar också – ett svärd kan skydda mig mot faror, och ett riktigt bra svärd kan skära upp lagom stora brödskivor, hugga ved till en varm eld, och kapa av riktigt tjocka rep.
Svärdet som är Guds ord skyddar oss när mörker och faror hotar, när oro och rädsla lägger sig som en våt filt över oss finns det ord i Bibeln som skingrar skräcken och gör oss lite mer klarsynta.
Svärdet, Guds ord ger oss andlig föda i lagom stora portioner, det bygger upp vårt inre och gör oss till de människor Gud har tänkt att vi ska vara.
Svärdet, Guds ord skänker värme och tröst till frusna och ledsna människor och värmer upp inifrån.
Svärdet, Guds ord, kan hjälpa oss upptäcka och hugga av mentala rep som binder oss till sådant som är skadligt för oss.
Men, på vilket sätt kan Bibelns ord få sådan skärpa att de kan göra allt det där med oss, blottlägga allt i oss, skilja på själ och ande, led och märg?
Jag vet faktiskt inte, det är ett mysterium. Men det händer gång på gång och varje jag fått uppleva det vill jag uppleva det igen och igen och igen. Jag tror det är kombinationen Guds ord, den heliga Andes hjälp och vår önskan att stanna kvar hos Jesus som skapar skärpan och formar oss.
Guds Ord är levande och när vi möter det så gör det något med oss… nästa gång du öppnar Bibeln eller bibelappen i mobilen så finns orden där, redo att ge dig det du behöver under din vandring här på jorden. Och när livet här är över, då kan vi ställa alla frågor som vi inte har fattat eller fått ordentliga svar på.
Till dess får vi leva med Guds ord i våra händer, den heliga Ande i våra hjärtan och Jesus vid vår sida.
 

 

Fredagen den 7 juli 2017 kl. 14:44

Predikningar | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Kommentarer

 

Skriv ett meddelande

Namn
(obligatorisk):
URL
(hemsida/blogg):
E-post
(visas ej):
Meddelande:

 

 
nil

 

Kategorier

Allmänt

Betraktelser/reflektioner

HSP

Predikningar

Återbruk

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.