Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Fastlagssöndagen - predikan

Aktuella texter:

Kärlekens väg

Höga visan 8:6-7

2 Kor 5:14-21

Mark 10:32-45

Ps 86:5-11

 

En kärlek stark som döden, En passion lika oundviklig som graven. Kärleken är som en eld, en låga, som inga tsunamivågor i världen kan släcka. Om en man gav allt han ägde för kärleken, vem skulle ringakta honom, vem skulle dissa honom?
Hur långt skulle du gå för att rädda dem du älskar? Skulle du ge ditt liv för dina vänner, dina föräldrar, dina barn, din älskade? Skulle du kunna gå igenom vilka plågor som helst, stå ut med vad som helst, dö för andra ”bara” för att du älskar? Det gjorde Jesus…. På vandringen upp mot påskfestligheterna i Jerusalem märker Jesus att lärjungarna som följer honom var mycket oroliga och rädda för vad som skulle hända, och Jesus samlar de 12 närmsta lärjungarna för att försöka förbereda dem. Han berättar om sin död men också om uppståndelsen, som en sorts peppande målbild för sig själv, och alla som går genom svåra tider och upplevelser. Det finns en himmels evighet efter en begränsad tids plåga – men vilken plåga…
Bröderna Jakob och Johannes orkar inte med plågorna, hoppar över dem och dundrar rätt in i framtiden där de gärna vill se sig själva sittande bredvid Jesus. De ser Jesus som dåtidens kejsare, på en guldtron, iklädd dyrbarheter medan han tar emot folkets hyllningar; och där bredvid sitter bröderna och solar sig i hans härlighet, glans, makt, ära och rikedomar. Det är en fin framtidsbild för Jakob och Johannes.
Det är dock en falsk framtidsbild Jesus konstaterar att de inte förstår vad de ber om, och frågar om de verkligen tror att de kan dricka hans bägare och döpas med hans dop.
Jakob och Johannes är säkra – det kan de absolut, utan tvekan – trots att Jesus berättat för dem vilken bägare (vilket dom och straff) han snart skulle få utstå. Vi som vet hur det gick kan ställa oss samma fråga: tror vi verkligen att vi kan dricka hans bägare och döpas med hans dop.
Lite senare får de andra tio lärjungarna kännedom om brödernas förfrågan och de blir förargade. Varför blir de sura och ilskna tror du? Jag tänker att det finns två anledningar, kanske var det den nobla, vackra anledning: deras vän och mästare har precis talat om sin död och så har Jakob och Johannes mage att pratade om ära och härlighet, det är ju oerhört och chockerande!!! Eller… så var det av samma anledning som jag kan reta ihjäl mig på en del människor. Ni vet, det finns ju alltid folk som vi kan störa oss på och blir frustrerade av. I mitt fall handlar det om folk som pratar för mycket, för högt och för ofta, som tror att de vet allt, har lösningen på allt och aldrig lyssnar på andra. Kvaliteter som även jag har och orsaken till kruxet är att jag själv inte får ta den plats och visa allt jag kan för utrymmet är redan upptaget och DET irriterar mig.
Kanske var det därför som lärjungarna blev förargade och sura: de tyckte inte att bröderna skulle ha någon form av förtur till de bästa platserna, eftersom de platserna borde besittas av dem själva. Kanske var det för att bröderna hann ställa den viktiga frågan innan de andra lärjungarna kom på idén.


Jesus har en ängels tålamod och blir inte irriterad på sina lärjungar för att de fortfarande inte fattat att de måste bli som barn, att den förste ska bli sist. Nej, Jesus försöker återigen förklara Guds rikes annorlundahet för dem och för oss.
Guds rike liknar ingen jordisk härskares, kejsares, presidents eller diktators riken. Gud skulle aldrig komma på tanken att behandla sina älskade barn som de jordiska härskarna behandlar sina undersåtar och sina folk. Den makt, ära, rikedom, framgång och glans som denna världens härskare, regenter och presidenter äger, är Gud över huvud taget inte intresserad av.
Någon har sagt, det är lika omöjligt för en människa att beskriva Guds rike som det är för en blind att beskriva färgnyanserna i en färgkarta eller de gröna skiftningarna som vi kan se i en gräsmatta.
Guds rike är annorlunda, Guds regentskap är annorlunda och Jesu försöker få oss inse det.
”Den som vill vara stor, skall vara de andras tjänare. Den som vill vara den förste skall vara allas slav.
Jesus ber oss om ödmjukhet inför varandra; om användbarhet, så vi kan bygga upp och stärka varandra; och tillgänglighet så långt vi förmår. Han ber oss ta hand om varandra, och älska varandra.
Jesus tvättade sina lärjungars fötter, en usel tjänarsyssla som ingen fri man någonsin befattade sig med. Men det gjorde Jesus, han tog en handduk och tvättade bort smuts, vägdamm och fotsvett. Varför: för att han älskade och älskar.
Till slut genomled han vidriga plågor, fasansfulla smärtor och en, för den här världen, pinsam död i sällskap av rövare, för att han älskade och älskar mänskligheten, oss, dig och mig.
Jag tänker ofta att en härskare, en maktlysten president eller diktator, låter andra gå i döden för honom medan han tittar på.
Jesus gör tvärtom och går i döden för oss.
Om en man gav allt han ägde för kärleken, vem skulle ringakta honom?
Kärlekens väg – smärtans väg – leder till evigt liv.
Tack vare Jesus kan vi gå den vägen, möta livets utmaningar, tjäna och bygga upp varandra, upptäcka annorlundaheten i Guds rike, och till sist leva i evighet med Gud som älskar oss över allt annat på jorden.
Vi ber:
Gud, hjälp oss våga vandra kärlekens väg. Tack för att vi går i Jesu fotspår. Tack för möjligheter och annorlundaheter som väntar framför oss. Hjälp oss hålla målet i sikte när livet bråkar med oss. Vi lägger våra liv i dina händer Gud och tackar dig för den obevekliga, brinnande, starka och outsinliga kärleken som räddat våra liv.
Amen
 

 

Fredagen den 7 juli 2017 kl. 14:48

Predikningar | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Kommentarer

 

Skriv ett meddelande

Namn
(obligatorisk):
URL
(hemsida/blogg):
E-post
(visas ej):
Meddelande:

 

 
nil

 

Kategorier

Allmänt

Betraktelser/reflektioner

HSP

Predikningar

Återbruk

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.