Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besk en slumpmssig hemsida p Zoomin

5e sön i fastetid - predikan

Aktuella texter

Försonaren:

4 Mos 21:4-9

1 Joh 1:8-2:2

Joh 3:11-21

Ps 103:8-14

Dagens predikan karaktäriseras av hopp; hopp mellan olika händelser, hopp fram och tillbaka i tiden och hopp om framtiden.
Jag satt hemma hos goda vänner på deras altan och delade en kanna te och några bullar. De stora barnen satt tillbakalutade lite längre bort i trädgården runt en stor bur, där en vettförskrämd liten kanin sprang runt runt runt. ”Vi har skaffat kanin”, sa pappan i huset och sneglade ner på sina rödrivna och omplåstrade händer. ”Den är inte direkt sällskaplig av sig”, ” den förstår inte att vi bara vill den väl. Hur ska man få en kanin att förstå att vi bara vill älska den. Som det är just nu kommer han garanterat springa sig till döds. Tänk om jag kunde bara kunde bli kanin för en dag och förklara läget för honom!” utbrast pappan uppgivet.
Det måste ha varit så för Gud när han såg på mänskligheten och beslöt sig för att sända Jesus tänker jag. Människorna försökte leva efter de regler som Gud hade gett dem, men de missade själva poängen, det väsentliga.
Det krävdes en medlare. Någon som kunde förmedla Guds innersta längtan, någon som kunde få oss människor att inte springa ihjäl oss. För en sak är säker: Livet är ett tillstånd med garanterat dödlig utgång – vi kommer alla här att dö. Inget snack om den saken.
Israels folk som vandrade runt med Mose i öknen hade fått sin frihet, men som vi människor är, hittade de snart något att gnälla på; nedrans Gud och Mose som dragit med dem ut i öknen, till vilken nytta??? Konsekvenserna av deras missnöje gör att de blir ormbitna och dör. De inser misstaget, sin synd, sitt gnäll och ber Mose att återställa ordningen, ta bort ormarna så folket kan leva vidare. På Guds inrådan gör Mose en orm i glänsande koppar. Den sattes högt upp på en stav, typ kyrkstöten, så att den blev synlig på långt håll av alla. Alla som blev ormbitna efter det kunde bara se upp på kopparormen så blev de helade. För ormarna försvann inte, men det fanns en sätt att leva vidare – genom att se upp på kopparormen blev israelerna helade.
Jesus kommer till jorden som Försonare, för att få judarna att förstå att Gud vill ha en annan gemenskap med dem och trots att de hade berättelsen om kopparormen till hands förstod de inte kopplingen. Frågan är om vi gör det?
Jesus kommer till jorden för att försona Gud med människorna, med oss, för att vi ska inse att Gud är kärlek och att vi inte behöver springa ihjäl oss utan kan få stanna upp, ta emot den gåva Jesus räcker oss genom sin död, och leva i evighet med Gud.
Låt oss hoppa till kopplingarna mellan ormen av koppar och Jesus.
Ormen som Mose låter tillverka är en replika av det djur som så ofta förknippas med ondska och död, avskydd och fruktad av oss människor. Vi skulle kunna säga att Jesus var detsamma, en replika av oss människor som så ofta förknippas med ondska och död. Tiden innan och efter sin död var Jesus fruktad och avskydd av många. Och föraktad, förkastad är han än idag av många.
Ormen tillverkas av ett material som består längre än vad en levande orm gör. Jesus är av himlagods och består i evighet.
Ormen var till skillnad från levande ormar, utan gift oförmögen att skada någon där den hängde. Också Jesus var utan gift – han var syndfri, skuldfri – när han dog på korset. Han räddade liv, där han hängde
Ormen av koppar lyftes upp på en stav för att de israelser som lyfte sin blick skulle bli helade. Jesus blir också upplyft, först på ett kors, sedan till himmelen och efter det varje söndag, överallt och här idag, för att människor som tror ska kunna lyfta sina ögon och bli räddade, frälsta, helade, upprättade och få ett evigt liv i gemenskap med Gud.
Kanske fanns det några israeler som ignorerade sina bett, tyckte att smärtan var obetydlig, inget att tala om – och därför valde att inte se upp på kopparormen (kan ju tyckas vara helt galet så här i efterhand, men ormen satt högt upp i luften. De israelerna dog ändå av sina bett.
Vi för vår del behöver inte frukta dödliga ormbett var vi går, men vi stöter hela tiden på små frestelser som vill dra oss bort från Gud. Och vi är skickliga på att ignorera de små betten, frestelserna kan vara så ljuvliga, obetydliga och inget att tala om, så vi hittar på allt möjligt för att låtsas som om de inte finns. Men förr eller senare så blir vi helt förgiftade och kampen mot döden är ett faktum. Då kommer FÖRSONAREN Jesus Kristus, han som var helt fri från skuld, synd och frestelseresistent. Han går i döden för vår skull. Han pinas för vår skull. Han gottgör vår skuld. Han gottgör allt ont vi ställt till med. Han sonar våra felsteg och brott. För oss, För dig, För mig… Jesus går genom död till liv; För-sonar allt och återställer gemenskapen mellan oss och Gud. Det är ett mysterium vi får lita på.
Vi behöver inte längre springa ihjäl oss som oförståndiga kaniner och missa kärleken. Det enda vi behöver göra är att tro, höja blicken mot frälsaren på korset. Ty, så älskade Gud världen, att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under, utan ha evigt liv. Amen

Dagens bön:
Försoningens Gud, vi tackar dig som sände din Son för att rädda världen. Av din kärlek lever vi. Omslut oss med barmhärtighet och hjälp oss att ta emot din nåd. I Jesu namn Amen.


 

 

Fredagen den 7 juli 2017 kl. 14:53

Predikningar | Permalnk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlgg

 

Kommentarer

 

Skriv ett meddelande

Namn
(obligatorisk):
URL
(hemsida/blogg):
E-post
(visas ej):
Meddelande:

 

 
nil

 

Kategorier

Allmnt

Betraktelser/reflektioner

HSP

Predikningar

terbruk

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Lnkar

Nyligen.se

Flden

RSS-fldeRSS 2.0

 

.