Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Helgsmål 2:a sön i påsktiden

Sakarja 8:6-8

Jag har under många år samlat på ordspråk och ett av mina favoriter lyder:
Inget är omöjligt – tills det är bevisat att det är omöjligt – och till och med då är det omöjliga bara omöjligt än så länge…. En gång till:
På senare tid har jag gjort ett till-lägg och avslutar nu enligt följande:
Inget är omöjligt – tills det är bevisat att det är omöjligt – och till och med då är det omöjliga bara omöjligt än så länge…. Och inget är någonsin omöjligt för Gud.
Gud talar direkt till oss i dagens text och han ställer en retorisk fråga – alltså en fråga som har ett svar. Människor i alla tider har föreställt sig framtiden och hur saker som tycks omöjliga här och nu eventuellt skulle kunna lösa sig – framtidsvisionerna avlöser varandra och kanske minns vi uttalandet om att internet aldrig skulle kunna bli något, att datorer bara var en modenyck, eller bara meningen: det går aldrig…
Vi som är kvar av folket sedan Sakarja tid, om vi tänker: det är omöjligt och det kommer nog aldrig att få sin lösning i kommande dagar, så måste vi också fundera på om vi tror att det är omöjligt för Gud.
När jag läser nyheter, lyssnar på P1 så kan jag ibland fundera på vart den här vägen och mänskligheten är på väg. Jag begriper då rakt inte hur någon människa ska kunna få ordning på Putin, Trump & Co, eller kunna hejda alla naturkatastrofer och ozonhål som bara tycks öka på vår jord, eller få oss människor att sluta skräpa ner och förgifta jorden, vårt hem.
Det är omöjligt, tänker jag – och visserligen kan människor som Putin, Trump & Co, upptäcka att de är ute och cyklar, eller så kommer någon annan klok människa och får dem att inse det… men jag hyser inga större förhoppningar om den lösningen om jag ska vara ärlig.
Kvar finns bara Gud – och det är ju inte så bara om man vågar tänka efter.
Vår Gud, som i dagens text lovar att rädda sitt folk ut ur österns och västerns länder. Vår Gud, som lovar att samla oss och låta oss bo i Jerusalem – och då tänker jag inte på Israels Jerusalem utan ett Jerusalem som jag omöjligt kan föreställa mig ens i mina vildaste fantasier.
Inget är omöjligt – förrän det är bevisat att det är omöjligt – och till och med då är det omöjliga bara omöjligt än så länge…. Och inget är någonsin omöjligt för Gud.
Vad händer om vi börjar tro det på allvar…
Psalm 121:
Varifrån skall jag få hjälp?
Hjälpen kommer från Herren, som har gjort himmel och jord… Herren sover aldrig, han vakar ständigt… Herren bevarar dig, i hans skugga får du vandra, han går vid din sida. Herren skall bevara dig i livets alla skiften, nu och för evigt.
 

 

Fredagen den 7 juli 2017 kl. 15:00

Predikningar | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Kommentarer

 

Skriv ett meddelande

Namn
(obligatorisk):
URL
(hemsida/blogg):
E-post
(visas ej):
Meddelande:

 

 
nil

 

Kategorier

Allmänt

Betraktelser/reflektioner

HSP

Predikningar

Återbruk

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.