Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Bönsöndagen - predikan

Aktuella texter

Bönen

1 Kung3:5-14

Rom 8:24-27

Matt 6:5-8

Ps 13

Luther har sagt, angående bönen:
O, att jag kunde be så som hunden ser på kött-stycket! Hans tankar riktar sig helt mot köttstycket, i övrigt tänker, önskar och hoppas han ingenting!
Kan ni se hunden framför er. Blixt-stilla, koncentrerad, klarvaken, ögonen stadigt fästa på det efterlängtade. Hans tankar är kött, hans önskan är att få sätta tänderna i köttstycket och han hoppas, hoppas, hoppas att så ska ske.
Så önskar Luther att hans bön kunde få vara, koncentrerad och fokuserad i tid, rum och målet: en liten stund med Jesus utan störningsmoment och avbrott. Hoppet är: bönesvar; att Guds vilja ska ske.
Luthers uttryckliga önskan tyder på att detta var något han hade svårt med. ”O, att jag kunde be så..” Och jag känner igen mig själv i hans önskan. Alltför många gånger har något eller någon distraherat mig så att jag tappat fokus på min bön, och ofta, ofta har jag också lämnat min bön för att följa i distraktionens spår.
Tänk att även Luther delar detta problem med mig, och kanske finns det några fler här inne ƒº
Jag önskar också att jag vore som den där hunden – då skulle inget störa mig – då skulle jag kunna formulera min bön i lugn och ro med fokus helt på Gud och det jag tänkt be om.
Men så läser jag dagens text, den sista versen… Er fader vet vad ni behöver, redan innan ni har bett honom om det.
Om Gud nu redan vet vad jag behöver, varför be? Varför ska jag då behöva ta tid från internet, stryktvätt, föräldramöten, för att berätta vad han redan vet?!?!?!
Ibland när min man kommer hem från jobbet så kan jag se på hans gång, hans kroppshållning och hans ansiktsuttryck hur dagen varit. Jag kunde låta mig nöja med det, men vill alltid höra honom sätta ord på det som hans kroppsspråk signalerar. Varför? Jo, för att jag älskar honom och bryr mig om honom.
Gud är vår skapare och han älskar oss med en ofattbart oändlig och outtömlig kärlek. Det är klart att Gud vill höra oss sätta ord på det som han redan vet,… att få sitta ner en stund tillsammans med dig och mig, dela erfarenheter, tankar, förhoppningar, uppgivenhet och hela känsloregistret är en självklarhet för Gud eftersom han älskar oss och bryr sig om oss.
Och vi behöver sätta ord på det som gör ont, nämna vid namn det som tynger eller gläder oss. För när vi gör det, delad glädje – dubbel glädje, delad sorg – halv sorg, när vi sätter ord på livet så är det lättare att gå vidare, släppa taget och kunna ta emot det som Gud vill ge oss.
Gud vill befria oss från bördor för att vi ska bli upprättade, och kunna möta framtiden med tillförsikt. När orden tryter, inte vill formas i vare sig mun, händer, ord, tanke, hjärta eller hjärna, så är det ändå inte kört. Paulus förkunnar i dagens episteltext att den Heliga Ande vädjar för oss inför Gud, och det får vi vila i.
O, att jag kunde be så som hunden ser på kött-stycket! Hans tankar riktar sig helt mot köttstycket, i övrigt tänker, önskar och hoppas han ingenting!
O att jag fick tålamod och expertblicken att vänta in och upptäcka dina svar, Gud.
O att jag fick en längtan i mig att vilja prata med dig om allt, Gud, med mina egna ord, eller Bibelns ord, eller med andras ord.
Gud, tack för att du VILL oss, så att du skapat oss, och uppmanar oss att komma in i det allra heligaste, nalkas dig och be till dig på det sätt som är vårt alldeles egna.
Jesus, tack för att du lärde oss Herrens bön och för att du gått före oss.
Helig Ande, tack för att du ständigt för min talan, att du leder mig till köttstyckena och väcker min längtan, lust och fokusering på det som är viktigt.
Tack för bönesvar som kommer i rättan tid. Och hjälp oss uthärda när vi inte kan finna några.
Vi vill sjunga till din ära Herre, ty du är god mot oss!
Låt din vilja ske i och med våra liv Gud
I Jesu namn
Amen
 

 

Fredagen den 7 juli 2017 kl. 15:10

Predikningar | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Kommentarer

 

Skriv ett meddelande

Namn
(obligatorisk):
URL
(hemsida/blogg):
E-post
(visas ej):
Meddelande:

 

 
nil

 

Kategorier

Allmänt

Betraktelser/reflektioner

HSP

Predikningar

Återbruk

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.