Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

1:e efter tref. - predikan

Vårt dop

1 Mos 7:11-23

Apg 8:26-39

Matt 3:11-12

Ps 66:5-2

 

Mellan textläsningarna fick alla gå fram till koret där jag placerat ut ett antal frågor på lappar. I anslutning till en av frågorna fanns en spegel, och frågorna löd Vad ser du i spegeln? Vem ser du i spegeln?

Vad ser du i dopets vattenspegel? Vad betyder ditt dop för dig? Vad innebär det för dig att du delar ditt dop med Jesus Kristus själv?

Simul justus et peccator: vi är både syndare och rättfärdiga på en och samma gång - vilka tankar väcker det påståendet i dig?

Vad såg du i spegeln – vem såg du?
Vad såg du i dopets vattenspegel
Vad betyder ditt dop för dig
Simul justus et peccator – gäller det dig och mig med? Är vi både syndare och rättfärdiga på en och samma gång, samtidigt? Hur fungerar det?
Vad betyder det för dig att du delar ditt dop med Jesus Kristus?


Så många frågor….
Våra svar är kanske trevande och tveksamma, vi kanske inte är riktigt säkra på om vi verkligen har rätt eller om vi är ute och åker vagn tillsammans med den etiopiske hovmannen och egentligen inte fattar något…

Tack gode Gud för den etiopiske hovmannen och Filippos, som visar oss en helt oslagbar metod när det gäller bibeltexter och frågor som vi känner oss små och osäkra inför.

Det bästa vore att vi nu gjorde som etiopiern och Filippos: satte oss alla tillsammans, eller kanske i två grupper, och pratade om ”svaren” som vi gav på frågorna, men det kanske inte riktigt är läge för det eller…. Jag är flexibel…. Annars får ni gärna ta det efteråt vid fikat – och då fick jag det sagt. Det är fika efteråt

Vi tar frågorna, en i taget…
Vad såg du i spegeln: En människa

Vem såg du i spegeln: Dig själv, och Guds avbild, en annans nästa, en medmänniska.

Vad såg du i dopets vattenspegel? En suddig bild av dig själv, en reflektion, en skugga, ett blänk, glittrande vatten, livets vatten, frälsningen, nåd, en gåva från Gud… ett löfte om evigt liv

Vad betyder ditt dop för dig? Den frågan har jag funderat länge över och jag är långt ifrån färdig med något svar… de tankar jag bollar med just nu rör sig mycket om jag någonsin kommer förstå vad det var som jag var med om. Jag skulle konfirmera mig och var barnvälsignad, så dopet var en nödvändighet och väldigt viktigt för mig. Vad var det som hände där egentligen i stunden, i vattnet, när hela jag sänktes ner och stod upp igen efteråt? Hände något just då, var det ett förbund eller en gåva som jag tog emot?
Ja, ni hör… det är en del som surrar där uppe… dessutom en filmsekvens från internet: en liten kille som ska döpa sig, han står i knähögt vatten och man ser att det spritter i hela honom av iver att få bli döpt… prästen bakom honom pratar och pratar och pratar och plötsligt utbrister killen: I can´t wait! Nu kan jag inte vänta längre!!! Så han doppar hela sig i vattnet med ett plums och prästen hänger inte med i svängarna, men brister naturligtvis ut i skratt… och jag med… I Svenska Kyrkan döper vi fler vuxna nu än någonsin, och dopet tycks fortfarande vara viktigt i vårt sekulariserade land – och det måste betyda något tänker jag.

Simul justus et peccator – Luther var en riktig grubblare och så gillade han att äta gott och dricka öl samtidigt som han diskuterade med de som för tillfället gästade hans hem.
I en tid där avlatsbrev och botgöring var vardag, kände Luther att omvärlden hade missat något väsentligt i Bibelns budskap: dopets gåva att göra oss miserabla syndare till rättfärdiga människor. Dopet är en gåva av nåd som förvandlar oss på något sätt, vill blir liksom en bättre version/upplaga av oss själva genom dopets gåva. Vi blir inte perfekta människor, fria från misstag, snedsteg och klavertramp, men vi blir ändå rättfärdiggjorda genom Jesus Kristus, vi är syndare och rättfärdiggjorda samtidigt, på en gång och både och… och därmed är vi framme vid vår sista fråga:
Du och jag delar vårt dop med Jesus Kristus.
Vad betyder det???

Gustav Wingren hette en känd teolog som i mångt och mycket liknade Luther… han hade humör så det stänkte om det och han älskade att debattera med dem som inte tyckte som han. (Fast han visste att han hade rätt)
Men han förklarade dopet så att till och med jag förstod det lite bättre och nu ska jag försöka krympa ihop 129 sidor till några meningar: önska mig lycka till…
Ni vet Adam och Eva: de skapades av Gud och levde ett liv fritt från synd och elände… de hade bara en regel att följa: käka inte frukten i trädet där borta – det är ju som att be någon inte tänka på en rosa elefant – hur många tänker på rosa elefanter just nu???
Ni vet hur det gick… de smaskade i sig kunskapens frukt, bröt det enda bud de hade att förhålla sig till och blev utkörda till att leva det liv vi lever idag,,, med alla fel och brister, bekymmer som vi bär på. Och de förökade sig och blev fler…. Gud gör något radikalt och ber Noa bygga en båt… hjälpte det??? Icke, sa nicke.. människan föll snart in i gamla vanor och rutiner igen…
Trots tio Guds bud, slaveri, befrielser och en massa profeter så blir det inte bättre. Gud gör något drastiskt: låter sig födas som människan Jesus och i dopet hamnar Jesus på ”samma nivå” som alla vi andra… Jesus blir som vi, fast han är Gud, och när han sedan övervinner döden och segrar över allt ont, så leder han oss hem till Gud genom sig själv…. Genom dopet följer vi så Jesus och när han dör för oss, så får vi evigt liv genom honom.

Vårt dop, ger oss gemenskap med Gud, vi är dem vi är, samtidigt syndare och ändå rättfärdiga genom Jesus Kristus dop och uppståndelse. Vårt dop är som Noaks båt och vi får åka med i den fast världen går under och allt måste bli nytt igen.

Vårt dop, ger oss den heliga Ande som hjälper oss att tillsammans förstå kluriga frågor och bibeltexter som förbryllar. Vårt dop ger oss gemenskap med andra kristna här i Skärsta/Ölmsta-dalen och i hela världen….
Vi är inte ensamma, vi är många och vi är ett i Jesus Kristus.

 


 

 

 

 

 

Fredagen den 7 juli 2017 kl. 15:21

Predikningar | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Kommentarer

 

Skriv ett meddelande

Namn
(obligatorisk):
URL
(hemsida/blogg):
E-post
(visas ej):
Meddelande:

 

 
nil

 

Kategorier

Allmänt

Betraktelser/reflektioner

HSP

Predikningar

Återbruk

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.