Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besk en slumpmssig hemsida p Zoomin

Midsommardagen - predikan

1 Mos 9:8-17

Kol 1:21-23

Mark 6:30-44

Ps 104:1-13

Dagens evangelietext hör till en av mina absoluta favoriter…
Den har nästan allt:
En utomhusbankett med 5000 hungriga män som söker en herde, Här finns massa paralleller till Israels uttåg ur Egypten, en hel del till den sista måltiden, samt en jesuansk tankevurpa som inleder en hel rad av tal om rent och orent, allt omsvept i ett mycket omtalat underverk, signerat Jesus själv.

Vi börjar med banketten: i textavsnittet innan har Herodes haft inomhusbankett, en tillställning med flera upphöjda män med makt, det serverades otroligt mycket god mat och dryck samt underhållning. en underhållning som resulterade i att Johannes döparens huvud visades upp på ett fat… Läs gärna om det hemma

I Jesu utomhusbankett serveras 5000 upproriska män av okänt ursprung, troligen är inte alla judar, men samtliga är längtar efter action, ledarskap och så småningom mat.
Det här är en orolig tid, romarna är svåra att tjäna under och många längtar efter att få bli fria, att själva få välja vem som ska regera,
Men längtar efter en Messias som ska göra Israels folk stort igen.

Troligen är de 5000 männen som samlats i avskildhet, långt borta från hem, by och stad, och de vill slåss, de är redo att gå i strid mot romarna. Evangelisten säger att de var som får utan herde… när vi tänker på en herde så är det ju den fridsamme varianten, men det fanns på den här tiden en alternativ bild av herden:
en herde som rustade män till strid, en ledare typ Josua som segrade i Guds namn.
Tänk er 5000 män som gärna vill slåss, som troligen inte hör till mest ödmjuka, milda och timida männen i byn … och de vill ha Jesus som sin herde, sin ledare, sin härförare…
Nu är det ju INTE riktigt det Jesus har tänkt, och han undervisar folkmassan om något som får dem att stanna kvar, för när kvällen kommer är 5000 män kvar som inte har ätit något på hela dagen..

Det är nog inte så konstigt att lärjungarna helst skulle vilja skicka bort de 5000 männen med upprorslängtan i sina hjärtan. Kan de inte gå och fixa mat själva någonstans: tycker de…
Jesus har som så ofta andra planer, han bestämmer sig för att lärjungarna ska fixa mat åt allihopa.

De går igenom människomassan och skrapar ihop det som finns och vi inser med lärjungarna, att fem bröd och två fiskar knappast ens räcker att mätta Jesus och lärjungarna

I texten återfinns fler paralleller till Israels uttåg ur Egypten, precis som Mose gjorde, så delas männen in i grupper/matlag om hundra eller femtio st i varje. Och här kommer den jesuanska tankevurpan: judar tillagade och tillagar mat på ett mycket speciellt sätt och man åt inte gärna tillsammans med vem som helst, framför allt inte någon som var hängiven jude. Här ska de äta tillsammans med en massa andra människor som de inte känner, eller har koll på… och maten tillagas i det fria… Kan nog ha varit en utmaning för många av dem.
Ni minns kanske folket i öknen som knorrade och klagade inför Mose för att de var hungriga och inte hade något att äta.
Här knorras det också, och lärjungarna frågar Jesus till råds…
Lärjungarnas insats som administratörer, servitörer och tjänare ger en extra krydda till banketten och visar på vikten av att följa Jesu märkliga vägar och tilltag, även om de inte alltid tycks logiska.

Vi har också en tydlig parallell till den sista måltiden när Jesus bad tackbönen, bröt bröden och gav åt lärjungarna att dela ut åt folket.
Det är en påtaglig likhet mellan Jesus själv och brödet som räcker åt alla, tillfredsställer alla behov, och dessutom blir över.
Vi människor klarar inte av att leva på egen hand, vår synd är stor och våra brister många. - Jesus ger sitt liv för oss alla så vi får leva.
Israels folk, 12 stammar, i öknen fick vara med om undret att varje morgon finna det som kom att kallas manna på marken i deras läger. Ny manna varje morgon - och de blev mätta och överlevde.
De 5000 männen fick vara med om undret att fem bröd och två fiskar mättade alla till fullo och 12 korgar blev över – och de blev mätta.
Alla människor erbjuds evigt liv genom Jesus Kristus.
Inget är omöjligt för Gud, vår skapare och räddare.

I svåra, mörka tider har detta alltid varit ett hopp för många människor – och det är det också för mig.

I går hörde jag om unga flickor i Indien som hålls fångna i prostitution och den förtvivlan som jag känner är enorm, om än inte i närheten av den helvetesmardrömsförtvivlan som flickorna måste lever i varje timma, dag, vecka, månad och år.
I sådana stunder måste jag sätta mitt hopp till Gud, att han ska göra det omöjliga, sända människor som kan rädda dessa flickor ur deras helvete och förvandla en omöjlig situation till ett bättre liv.
När jag tänker på människorna som svälter ihjäl i Afrika just nu måste jag sätta mitt hopp till Gud, jag hoppas att något som är utanför min fattnings- och fantasiförmåga kan få ske, så dessa människor kan få överleva.
Och när jag inser att räddningen kommit och kommer försent till oändligt många människor, tänker jag på Jesu Kristi död på korset, en död som gav alla de som inte blivit räddade, en gratis inträdesbiljett till himlen; och där alla sår blir läkta, alla sorger utplånade, och alla tårar torkade…
Undret med de fem bröden och två fiskarna gav en oerhörd genklang bland människorna och händelsen blev så känd att den är omtalad i samtliga fyra evangelierna.

Och jag kan inte låta bli att undra vilket gudagivet under i vår tid, skulle bli så omtalat att det blev känt över hela världen..

Att ta hand om varandra är att dela gemenskap, bröd och hopp.
Att leva i svåra tider är att våga tro, och hoppas på en himlabankett där livets bröd står i centrum och är en del av oss alla.

 

 

 

Fredagen den 7 juli 2017 kl. 15:24

Predikningar | Permalnk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlgg

 

Kommentarer

 

Skriv ett meddelande

Namn
(obligatorisk):
URL
(hemsida/blogg):
E-post
(visas ej):
Meddelande:

 

 
nil

 

Kategorier

Allmnt

Betraktelser/reflektioner

HSP

Predikningar

terbruk

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Lnkar

Nyligen.se

Flden

RSS-fldeRSS 2.0

 

.