Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

11:e efter trefaldighet

Tema: Tro och Liv

Jesaja: 1:10-17

http://www.bibeln.se/las/2k/jes#q=Jes+1%3A1-66%3A24 

Jakobsbrevet 1:22-25

http://www.bibeln.se/las/2k/jak#q=Jak+1%3A22-25 

Matteusevangeliet 23:1-12

http://www.bibeln.se/las/2k/matt#q=Matt+23%3A1-12 

Psaltren 143: 6-10

http://www.bibeln.se/las/2k/ps#q=Ps+143%3A6-10

 

Dagens predikan:

 Det blir en hel del talesätt idag:
Barn gör inte som du säger, barn gör som du gör.
Känner ni igen det? En förälder säger åt sitt barn: gör inte så. Och ändå gör barnet just så.
En förälder säger till sitt barn: du får inte svära åt domaren på fotbollsträningen… barnet hör… men det går liksom inte in, eftersom föräldern svär som en borstbindare åt fotbollsdomaren på tv.
En annan förälder säger till sitt barn: du får inte retas eller prata skit om andra, sedan tittar vi på en film eller ett tv-program typ Paradise Hotel, bläddrar i Hänt Extra eller pratar om vad den galna grannen hållt på med.

Troligen är detta något som mänskligheten brottats med genom alla generationer. Jesus tycks också ha känt till fenomenet: barn gör inte som du säger – de gör som du gör. För när han talar till folket och lärjungarna påtalar han just detta dilemma… Lyssna, lyssna på de kloka skriftlärda och fariseerna – men gör INTE så som de!
Skriftlärda och fariseer var experter på den judiska trons alla lagar, regler och traditioner. När de satte sig på Moses stol (Moses stol var inte en speciell stol eller så, utan ett talesätt: de lärda satte sig ner för att undervisa om vad som står i skrifterna och lagarna) fick de, på samma sätt som en fotbollsdomare, en auktoritet som gjorde att folk lyssnade på dem. De var några att se upp till.

Jag kommer att tänka på ett annat talesätt: Mycket snack och lite verkstad. Precis så var det med de skriftlärda – de pratade och undervisade Guds ord, men påverkades inte nämnvärt själva av allt de sa, de gjorde inget för att hjälpa folket som de undervisade. Det var som att hälla vatten på en gås.

Gamla testamentets bud och regler var många och ibland väldigt svåra att följa, och fariseerna skulle kunna göra en hel del för att underlätta livet för israelerna – men det gjorde de inte:
Istället upphöjde de sig själva, gjorde goda gärningar när de var iakttagna, stod i rampljuset i sina tjusiga kläder, fick många likes och beundrande blickar; inte minst när de såg sig själva i spegeln. Mycket snack och lite verkstad
Det är detta hyckleri som Jesus reagerar mot –han vänder sig bort från de lärda och riktar sig till folket. Till lärjungarna, till israelerna, till oss här inne….

Bli ordets görare inte bara dess hörare…
Vad innebär det?

Dagens bibeltexter i sammanfattas:
Från Jesaja: sluta göra det onda och lär er att göra det goda
Sträva efter rättvisa, stöd den förtryckte. För den faderslöses talan, skaffa änkan rätt.

Från Jakobs brev: Bli ordets görare, så blir du salig/lycklig genom det du gör.
Från Matt: Jesus Kristus är din lärare, din förebild, Gud är din gode, kärleksfulle förälder och vi är alla syskon i Guds familj. Den som är störst ska vara de andras tjänare, den som skryter blir förödmjukad och den som ödmjukar sig ska bli upphöjd.

Vad betyder detta för dig, för mig, för Linus, för oss…
Det innebär att vi alla ingår i Guds familj, vi är syskon med en Fader som verkligen, verkligen vill vara en del och som vill oss väl..

Det innebär att vi behöver påminna oss om vad som är gott. Det innebär att vi läser/hör Guds ord och tar oss en ordentlig funderare kring vad det är vi läser/hör. Då landar ordet i våra hjärtan. Och vad hjärtat är fullt av talar munnen… Tron på Gud ger konsekvenser i våra liv. Tron leder till kärleksfulla handlingar.

Det innebär också att vi inte bör bländas av makt, tjusiga kläder och fagra ord. Tänk efter om det du hör står i samklang med det goda inom dig, med Guds ord.
Tänk efter så att det du säger, också bekräftas av det du gör, av dina handling, av ditt liv.
Så att det inte blir mycket snack och lite verkstad för oss också. Vuxna som säger ett och gör ett annat.

I dina samtal med Gud, i dina böner, så tala om att du är redo att bli ordets görare…

Och vet du… genom att vara redo kommer Guds kärlek lysa genom dig, ut till andra, Guds kraft kommer ge dig kraft.

Troligtvis ska inte någon av oss här inne gå ut och rädda hela världen, upprätta hela mänskligheten eller tala för alla utsatta,
men vi har alla, var och en, något litet att göra… och vi börjar med ett steg i taget, i tro och med Guds kärlek och kraft inom oss.

Ett steg, ett ögonblick, en dag i sänder.
 

 

Söndagen den 10 september 2017 kl. 14:10

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Kommentarer

 

Skriv ett meddelande

Namn
(obligatorisk):
URL
(hemsida/blogg):
E-post
(visas ej):
Meddelande:

 

 
nil

 

Kategorier

Allmänt

Betraktelser/reflektioner

HSP

Predikningar

Återbruk

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.