Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

13:e efter trefaldighet

Dagens tema: Medmänniskan

Allakan-kören från Jönköping deltog.

Jeremia 38:7-13

http://www.bibeln.se/las/2k/jer#q=Jer+38%3A7-13

Romarbrevet 12:16-21

http://www.bibeln.se/las/2k/rom#q=Rom+12%3A16-21

Matteusevangeliet 7:12

http://www.bibeln.se/las/2k/matt#q=Matt+7%3A12

Psaltaren 103:1-6

http://www.bibeln.se/las/2k/ps#q=Ps+103%3A1-6

 

Dagens predikan:

Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Det är vad lagen och profeterna säger…
En av dessa profeter var Jeremia. Han talade Guds ord till sina medmänniskor, landsmän, judiska systrar och bröder i Israel. Han var en fascinerande typ som levde i en tid när israelerna var övertygade om att de var fullständigt omöjliga att besegra – helt enkelt oövervinnerliga, trots att de hotades till livet av både Babylonier och Egypter. Jeremia var inte helt ok med att Gud ville ha just honom till profet – och att vara Guds profet var inte ett enkelt uppdrag. Jeremia skulle få folket att förstå att de var helt ute och cyklade, de brydde sig inte om samhällets utstötta, förtryckta, de faderlösa och änkorna. Folket hatade honom och prinsarna/stormännen blev rosenrasande på Jeremia och försökte på olika sätt tysta honom. Han slängs ner i en gyttjig brunn, utan vatten och bröd: döden nalkades.
Det som nu händer är intressant. En man, Eved-Melek, som inte var av folket, inte israel, inte jude, som knappast ansågs som en riktig man; eftersom han troligen var eunuck/kastrerad; Eved-Melek från fiendelandet Egypten, riskerade sin trygga anställning vid kungens hov - och förmodligen också sitt eget liv - genom att lämna hovet, gå till porten där Kungen satt för att skipa rättvisa åt folket, och där vädja för Jeremias liv.
Eved-Melek hade mer medmänsklighet och trofasthet än vad många judar hade. Jesus fann ofta mer medmänsklighet och trofasthet hos hedningar än bland sina egna.
Alla som såg och hörde detta berättas förstod att detta var något oerhört och annorlunda. Detta visar på Guds sätt att använda alla människor, ibland också dem vi minst anar, till att utföra hans uppdrag. Alla har ett värde i Guds ögon. Till och med gamla trasor kom till bruk för att skydda Jeremias armhålor när han skulle firas upp ur brunnen. Även sådant som är ratat av människan har ett värde i Guds ögon.
Dagens texter uppmanar oss att bemöta alla lika oavsett deras status, ålder, trosinriktning eller kulturell bakgrund. Gud kan använda alla, dig och mig och vem som helst som är medmänsklig och villig att riskera mycket för att hjälpa sin nästa, sin medmänniska.
Så när vi ställer oss frågan: vem är min medmänniska, vem är min nästa – så bör vi tänka in även de som vi kanske ser som våra fiender/motståndare, de som är fullständigt otänkbara att få hjälp från.
Paulus säger: Håll fred med så många det är möjligt och kommer an på er, och så ger han, åtminstone till mig, en rejäl utmaning:
Är din fiende hungrig och törstig så ge honom mat och dryck. Helt ärligt… detta är inte enkelt…. Åtminstone inte för mig. En människa, eller människor, som vill oss illa fysiskt, psykiskt eller själsligt, som kanske helst skulle vilja se oss dö en plågsam död, eller bli skadad för livet… just den människans törst och hunger, den människans behov, ska vi tillgodose eller t.o.m. som Eved-Melek rädda livet på.
Vem är din fiende/din motståndare?
Jag har, såvitt jag vet, ingen fiende som önskar mig död, men visst finns det människor som inte tycker om mig, som inte tycker om att jag är präst bara för att jag är kvinna, som inte tycker att jag har rätt inställning till invandrare.. och troligtvis är det just dem som jag ska sätta in i detta sammanhang... det är på deras huvuden jag ska samla glödande kol… Men vad betyder det att samla glödande kol på någons huvud?
Kanske innebär det att det goda du gör väcker andra tankar i din fiendes hjärna och hjärta. Kanske innebär ditt goda bemötande att dina kol består i en värme som får ilska, hat, avund eller vad det nu kan vara att tina upp och rinna av personen i fråga.

Men det kan också vara en bild av hur man smälter något så hårt som järn till flytande form genom att inte bara elda under järnet utan också ösa varm glöd över järnet. Genom att hela tiden möta ont med gott, hat med kärlek så blir det till sist möjligt att smälta även den hårdaste attityd, inställning och åsikt. Och är det så att vi inte lyckas, då har vi åtminstone gjort så gott vi kunnat, gått i Jesu Kristi fotspår och provat något annorlunda än hämnden och skitsnackets väg.
När vi möter ondskan i vilken form den än vara må, behöver vi alltså inte bli rädda, vi möter ont med kärleken från Gud
och jag ska erkänna en sak… det här är svårt för mig… när jag möter ondskan i vilken form den än vara må, så hoppas jag att jag inte blir blixtrande arg, hämndlysten och svavelosande, utan istället tänker ett extra varv och möter motståndet med uppriktig kärlek och en vilja att lyssna, ana det bakomliggande och möta behovet som finns där. Gode Gud, tack för att du hjälper mig med detta!!!
En gång klarade jag det och det var sååå skönt, jag kände mig så otroligt glad och när jag satt på bussen hem sjöng jag en sång inom mig, och nu ska ni få höra Allakan-kören sjunga just den….


Du kan aldrig segra, så länge du hatar,

du kan aldrig vinna över ondska med hat.
Endast kärleken segrar, endast kärleken segrar,

endast kärleken segrar över ondska och hat.


Hatet fräter sönder dig och binder dig i ensamhet,

övervinn din bitterhet, med rätta vapenslag.

Räck din hand till försoning.

Sluta tänka tillbaka.

Våga tro på kärleken och du ska segra till sist.


Endast kärleken segrar, endast kärleken segrar,

endast kärleken segrar över ondska och hat.


Älska dem som hatar dig.

Välsigna dem som hånar dig.

Bed för dem som sårar dig och handlar kärlekslöst.

Låt dig aldrig förbittras.

Hatet kväver din glädje.

Lämna allt i Herrens hand och du ska segra till sist.


Endast kärleken segrar, endast kärleken segrar,

endast kärleken segrar över ondska och hat.
 av Charlotte Höglund

https://www.youtube.com/watch?v=TZ527dEIGLk
på engelska visserligen

 

 

 

 

 

 

 

 

Söndagen den 10 september 2017 kl. 14:18

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Kommentarer

Bibbi hemsida 
2017-11-29 19:01
Underbart ämne Maria. Var det du som sjöng sången? Borde ha vart i alla fall. Vet.... bara ett år efter i tideräkningen

Kram Bibbi <3

 

Skriv ett meddelande

Namn
(obligatorisk):
URL
(hemsida/blogg):
E-post
(visas ej):
Meddelande:

 

 
nil

 

Kategorier

Allmänt

Betraktelser/reflektioner

HSP

Predikningar

Återbruk

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.